Energiahatékonysági beruházások csökkenthetik az ipar környezeti terhelését


A résztvevők egyetértettek, hogy energiahatékonysági beruházásokkal és technológiai fejlesztésekkel tartósan csökkenthető az ipari termelés környezeti terhelése.

Hozzátették, a dekarbonizációs cél az ipari és a szolgáltatói szektorban is a kibocsátások visszafogásával érhető el, amelynek a versenyképesség megőrzése mellett kell megvalósulnia.

A közlemény szerint az online megbeszélésen Kaderják Péter emlékeztetett, hogy a 2050-es klímasemlegesség eléréséhez valamennyi kibocsátó szektorban - így az ipari és szolgáltatóiban is - tartós változások szükségesek, amelyhez indokolt a magyarországi nagy energiafogyasztók üzleti stratégiájának hosszú távú, fenntartható átalakítása.

A kibocsátások 19 százaléka az iparból származik - emelte ki az államtitkár, így a szektor dekarbonizációja komoly potenciállal bír, és jelentősen hozzájárulhat az ország gazdaságának klímasemleges átalakításához.

Az ITM további egyeztetéseket tervez nagy energia fogyasztó vállalatok és érdekképviseleti szervezetek vezetőivel. A kerekasztal-beszélgetéseken megfogalmazott javaslatok hozzájárulhatnak a szakmai és társadalmi konszenzuson alapuló Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia megalkotásához, a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben szereplő vállalásokhoz - olvasható a minisztérium közleményében.

Forrás: nrgreport.com