Újrahasznosítható-e a napelem?


A freiburgi kutatók az eljárás során egy napelem panelt 600°C fokra hevítettek fel, így a benne lévő műanyag fokozatosan elégett, a visszamaradt anyag pedig az üveg, a fém, és egyéb félvezetők lett. Így előbbi kettő anyag rögtön olvaszthatóvá és újra felhasználhatóvá vált. A félvezetők kémiai úton feloldhatók, majd újra gyárthatók, a vezetők pedig megtisztítva új napelem előállítására alkalmasak – írja az Alternativenergia.hu.

Az ezzel az eljárással készült panelek 70%-os hatékonysággal tudnak működni egy teljesen újjal szemben. Ugyanakkor megnyugtató tény, hogy nem kell ezentúl a napelemekre hulladékként tekinteni.

Egy másik szervezet, aki élen jár a napelemek újrahasznosításában a Solar Energy Industries Association (SEIA), akinek már szilárd elképzelései vannak a jövőre nézve a tömegesen megjelenő fotovoltaikus panelek újrahasznosíthatóságát illetően.

A SEIA olyan csúcstechnológiára épülő feldolgozó üzemeket kíván létrehozni, ahol a napelemes hulladékot biztonságosan és szakszerűen tudják majd kezelni, majd olyan kész termékeket gyártani, melyek hatékonysága is közel megegyezik majd az új termékekével. A szervezet célja egy hosszú távon is fenntartható, körkörös gazdaság kialakítása, mellőzve ezzel a napelem-lerakók létrejöttét.

A napelemekkel történő energiatermelés egyik legnagyobb előnye a fenntarthatóság. A panelek újrahasznosításával pedig már adott a lehetőség arra is, hogy a napelem, mint termék is egy környezetbarát eszköz lehessen – fűzi hozzá az alternativenergia.hu cikke.

Forrás: nrgreport.com