Megújuló energia támogatás - HATÁRIDŐ HOSSZABBÍTÁS


COVID-19 hatása a megújuló energia iparra

A COVID-19 fertőzés okozta világjárvány, a gazdaság minden területén nehézséget okozott. Az ellátási láncokban világszerte bekövetkezett súlyos zavar, a megújuló energia iparral sem tett kivételt. 

A naperőművekhez szükséges panelek gyártása legnagyobbrészt Kínában zajlik, a gyárak ott is leálltak hosszabb-rövidebb időre, ellátási problémákat okozva ezzel a beszállítóknak, akik így nem tudták teljesíteni kötelezettségeiket. A beruházások a beszállítói gondok miatt a világ minden pontján több hónapos csúszást szenvedtek, illetve szenvedhetnek el. Nem csak a panelek késése miatt húzódnak el a beruházások, hanem az építkezéshez szükséges egyéb alapanyagok miatt is, ilyen pl. a tartószerkezet, amely a koronavírus járványhelyzet által okozott fennakadások miatt, akár több hónapos késéssel érkezik meg a beruházókhoz, kivitelezőkhöz.

Amennyiben az érintett projektek nem kapnának lehetőséget a határidő hosszabbításra, úgy ez a beruházást megvalósító vállalkozások jelentős részének a megszűnésével, és munkahelyek elvesztésével járna. Arról nem beszélve, hogy a megújuló energia projektek banki finanszírozása is kudarcba fulladhat a támogatási jogosultság elvesztése esetén. 

Ezeket a körülményeket felismerve a jogalkotó törvényben hatalmazta fel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MKEH) elnökét a kereskedelmi üzem, illetve termelés megkezdésére vonatkozó határidők meghosszabbítására. A konkrét határidő hosszabbítást  ennek alapján közzétett MKEH rendelet tartalmazza.

Kikre vonatkozik a határidő hosszabbítás?

Az MKEH rendeletet azokra az erőműegységekre kell alkalmazni, amelyek a kötelező átvételre vagy pályázati eljárás nélkül kiosztott, zöld prémium típusú támogatásra jogosultak.

Melyek a meghosszabbított határidők?

A kötelező átvételi jogosultságok, valamint a pályázati eljárás alá nem tartozó, új létesítésű termelőegységekhez kapcsolódó prémium típusú támogatások esetében a kereskedelmi üzem megkezdésére, illetve villamosenergia-termelés megkezdésére vonatkozó határidők az alábbiak szerint módosulnak.

Azon erőművek esetén, amelyeknél 

a kereskedelmi üzem megkezdésére vonatkozó

  • határidő 2020. március 11. és 2020. szeptember 30. között járt vagy jár le, a kereskedelmi üzem megkezdésére vonatkozó új határidő 2020. december 31.
  • határidő 2020. szeptember 30. és 2021. június 30. között jár le, a kereskedelmi üzem megkezdésére vonatkozó határidő az eredeti határidőt követő három hónappal meghosszabbodik.

a villamosenergia-termelés megkezdésére vonatkozó 

  • határidő 2020. március 11. és 2020. szeptember 30. között járt vagy jár le, a villamosenergia-termelés megkezdésére vonatkozó új határidő 2020. december 31.
  • határidő 2020. szeptember 30. és 2021. június 30. között jár le, a villamosenergia-termelés megkezdésére vonatkozó határidő az eredeti határidőt követő három hónappal meghosszabbodik.

Napelemes beruházások megvalósításával kapcsolatos jogi, adózási kérdése van? Keresse szakértőinket, akik készséggel állnak rendelkezésére.

Forrás: www.rsm.hu